Składniki:
Komosa ryzowa
Kapusta pekińska
Imbir w proszku
Składniki na nadzienie:
300 g mięsa wolowego mielonego
1 lyzka jasnego sosu sojowego
2 lyzki miodu
1 lyzka sosu ostrygowego
1 cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku
Odrobina imbiru
Odrobina suszonego chilli w platkach
Kilka pieczarek lub grzybków mun
polowa cukinii
pieprz
kolendra
cynamon
Gotujemy komosę
przez 30 minut do miekkosci. Liscie kapusty wkładamy do glebokiego naczynia i
zalewamy wrzątkiem. Po dwóch minutach wylewamy wodę i przelewamy kapustę zimna
woda. Osuszamy liscie i odcinamy twarde czesci. Gdy komosa jest juz miękka
mieszamy ja z farszem i nakładamy na srodek każdego liścia salaty. Zawijamy i
spinamy w razie potrzeby wyklalaczka. Wkładamy do naczynia do gotowania na
parze i gotujemy na wodzie z imbirem przez 15 minut.
Lubię takie eksperymenty :)
OdpowiedzUsuńMilo mi to slyszec. Czy raczej czytac :) to danie akurat do wielkich eksperymentow moze nie nalezy,ale bylo calkiem smaczne; po prostu potrzeba wykorzystania skladnikow.pozdrawiam serdecznie :)
Usuńciekawe :)
OdpowiedzUsuń