piątek, 2 listopada 2012

Pieczone pierogi na ostro





 Składniki na ciasto:
300g maki pelnoziarnistej
15 g drozdzy suszonych
1 lyzeczka cukru pudru
2 lyzki cieplej wody
175ml ciepłego mleka
Szczypta soli
Olej z orzechów włoskich

Przesiewamy make do miski, w szklance z woda rozpuszczamy drozdze i cukier – zostawiamy roztwór w ciepłym miejscu na 15 minut. Następnie dodajemy roztwór do maki, dolewamy mleko, sol i odrobinę oleju. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Z rowalkowanego ciasta wycinamy szklanka kola, na które pozniej nalozymy farsz i będziemy formować pierogi.
Nadzienie:
1 piers z kurczaka
1 papryka czerwona
1 mala cebula
1 papryczka chili
Lyzka miodu
Lyzeczka sosu sojowego
2 lyzki przecieru pomidorowego
Sol
Pieprz
Mielona kolendra
Mielona papryka słodka
Mielony imbir


Podsmażamy cebulkę na lyzeczce oleju z orzechów włoskich. Wrzucamy na patelnie pokrojonego bardzo drobno kurczaka, mieszamy i smażymy. Następnie dodajemy pokrojona drobno paprykę i papryczkę chili oraz przyprawy. Wszystko mieszamy z sosem sojowym, odrobina miodu i dwoma lyzkami przecieru pomidorowego. W razie potrzeby odsaczamy na sitku. Nakładamy farsz na ciasto i zlepiamy. Smarujemy pierogi olejem z Orzechowo włoskich, posypujemy sezamem i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Najlepiej smakują maczane w słodkim sosie chili.

10 komentarzy:

  1. nadzienie super!

    muszę zrobić takie pierożki. teraz w piekarniku siedzą takie z ciasta francuskiego.

    OdpowiedzUsuń
  2. mm, z ciasta francuskiego musze byc przepyszne :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniej tradycyjna, ale baaardzo kusząca;)

    Tak,tak- ten krem występuje pod kilkoma nazwami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za ciekawy pomysł - z takim nigdy się jeszcze nie spotkaam, choć jestem fanką pierogów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. potrzeba pobudza wyobraznie :) milo mi, ze pomysl sie spodobal

      Usuń
  5. Przypomniałaś mi , że uwielbiam pieczone pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pierozki to ja bym mogla jesc pod kazda postacia, a co dopiero takie z kurczakiem!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł, wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly