Składniki na ciasto:
300g maki
pelnoziarnistej
15 g drozdzy
suszonych
1 lyzeczka cukru
pudru
2 lyzki cieplej
wody
175ml ciepłego
mleka
Szczypta soli
Olej z orzechów
włoskich
Przesiewamy make
do miski, w szklance z woda rozpuszczamy drozdze i cukier – zostawiamy roztwór
w ciepłym miejscu na 15 minut. Następnie dodajemy roztwór do maki, dolewamy
mleko, sol i odrobinę oleju. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Z rowalkowanego
ciasta wycinamy szklanka kola, na które pozniej nalozymy farsz i będziemy
formować pierogi.
Nadzienie:
1 piers z
kurczaka
1 papryka
czerwona
1 mala cebula
1 papryczka chili
Lyzka miodu
Lyzeczka sosu
sojowego
2 lyzki przecieru
pomidorowego
Sol
Pieprz
Mielona kolendra
Mielona papryka
słodka
Mielony imbir
Podsmażamy
cebulkę na lyzeczce oleju z orzechów włoskich. Wrzucamy na patelnie pokrojonego
bardzo drobno kurczaka, mieszamy i smażymy. Następnie dodajemy pokrojona drobno
paprykę i papryczkę chili oraz przyprawy. Wszystko mieszamy z sosem sojowym,
odrobina miodu i dwoma lyzkami przecieru pomidorowego. W razie potrzeby
odsaczamy na sitku. Nakładamy farsz na ciasto i zlepiamy. Smarujemy pierogi olejem
z Orzechowo włoskich, posypujemy sezamem i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do
180 stopni na 15 minut. Najlepiej smakują maczane w słodkim sosie chili.
nadzienie super!
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić takie pierożki. teraz w piekarniku siedzą takie z ciasta francuskiego.
mm, z ciasta francuskiego musze byc przepyszne :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńdziekuje :))
UsuńMniej tradycyjna, ale baaardzo kusząca;)
OdpowiedzUsuńTak,tak- ten krem występuje pod kilkoma nazwami:)
Co za ciekawy pomysł - z takim nigdy się jeszcze nie spotkaam, choć jestem fanką pierogów ;)
OdpowiedzUsuńpotrzeba pobudza wyobraznie :) milo mi, ze pomysl sie spodobal
UsuńPrzypomniałaś mi , że uwielbiam pieczone pierogi :)
OdpowiedzUsuńpierozki to ja bym mogla jesc pod kazda postacia, a co dopiero takie z kurczakiem!!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuń