piątek, 21 grudnia 2012

Czekoladowa tarta z Maltesers





Składniki na ciasto:
200g maki orkiszowej
100g masla
20 g cukru brazowego
1/3 szklanki zimnej wody

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Wkładamy na kilkanaście minut do zamrażarki. Formę do tarty smarujemy masłem lub olejem i wykladamy rozwalkowanym ciastem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Składniki na mus:
300ml smietany kremówki
3 tabliczki czekolady deserowej
200g maltesers(uzylam ciemnych i białych)

Gdy spod tarty juz wystygnie czekoladę rozpuszczamy w rondelku lub w kapieli wodnej. Studzimy. Smietane ubijamy na sztywna masę a następnie mieszamy z czekolada. Wykładamy na spod tarty i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po upływie godziny możemy juz na wierzchu ulozyc maltesers.

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. troche ze mnie masochistka zeby cos takiego na diecie robic :D

      Usuń
  2. ale fajna, a mi sie tak bardzo wlasnie chce czegos slodkiego !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja sie nie moglam powstrzymac i zjadlam kilka maltesersow :D kurcze, musisz jakis piekarnik dorwac w takim razie :)

      Usuń
  3. Odlotowa ta Twoja tarta. Wygląda bosko!!!

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly