środa, 26 grudnia 2012

Pierś z kaczki w sosie jagodowym






Składniki:

2 duże piersi z kaczki

2 łyżki miodu

300g mrożonych jagód

kieliszek koniaku

laska cynamonu

majeranek

tymianek

łyżka cukru trzcinowego

2 lyzki miodu

pieprz kolorowy

sól


Piersi kaczki nacinamy w kratkę od strony skóry, smarujemy majerankiem,tymiankiem, solą i pieprzem i zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Po upływie tego czasu rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy z oliwek i smażymy kaczkę przez 5 minut od strony skóry, tak aby wytopił się tłuszcz, a skórka była brązowa i chrupiąca. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni, bez termoobiegu. Wkładamy piersi kaczki do naczynia żaroodpornego tak, aby skóra była na górze. Smarujemy je odrobiną miodu i zostawiamy na boku.

W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelnie razem z tłuszczem wrzucamy jagody. Gotujemy je na dużym ogniu tak, aby sos zrobił się gęsty. Dodajemy laskę cynamonu, cukier oraz koniak. Mieszamy i nadal gotujemy. Gdy sos zacznie robić się gęsty wkładamy kaczkę do piekarnika na 8-10 minut, tak aby po dotknięciu była miękka. 

Z sosu wyjmujemy laskę cynamonu, dodajemy pieprzu i soli do smaku. Kaczkę kroimy w plastry, układamy je na talerzu i polewamy sosem.


6 komentarzy:

  1. Naprawdę fajny przepis :) Musze go po świętach wypróbować :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawde polecam, ten sos to byl strzal w dziesiatke :)

      Usuń
  2. U mnie tez była kaczka a le z jabłkami. Jagody tutaj są bardzo interesujące:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z jablkami tez kiedys robilam, ale jednak jagody maja mocniejszy smak i fajnie sie komponuja :) dobre bylyby tez jerzyny czy porzeczki

      Usuń
  3. jagody i kaczka? Brzmi.. smacznie-jakoś jak śliwka i schab czy pomarańcza i coś tam nie brzmi tak, to te jagody mi pasują.. Musiało być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly