wtorek, 12 lutego 2013

Sałatka z piersią kaczki, czerwoną pomarańczą i serem pleśniowym




Skladniki:

1 piers kaczki

1 czerwona pomarancza

kilka orzechow pekana

100g swiezego szpinaku

3 plastry sera plesniowego

sol

pieprz



Dressing:

czubata lyzka miodu

plaska lyzka musztardy Dijon

dwie lyzki octu z białego wina

szczypta soli

szczypta pieprzu

kilka kropel oliwy z oliwek

Rozgrzewamy patelnie. Skore kaczki odcinamy po bokach. Gdy patelni jest juz rozgrzana zmniejszamy ogien na najmniejszy i kladziemy na niej kaczke skora do dolu. Trzymamy na patelnie przez okolo 40 minut, odlewajac od czasu do czasu tluszcz. Chodzi o to, zeby skora calkowicie sie stopila, wiec jesli mamy duzy kawalek kaczki trzymamy na patelni nieco dluzej.

Kiedy skorka jes juz stopiona zdejmujemy kaczke z patelni i solimy oraz pieprzymy z obu stron. Zwiekszamy ogien na najwiekszy i ponownie wkladamy kaczke na patenie, skora do gory. Smazymy przez 4-5 minut, zdejmujemy z patelni i zawijamy w folie aluminiowa. Zostawiamy do przestygniecia na 10 minut.

Na talerzu ukladamy liscie szpinaku, pokrojone na niewielkie kawalki ser i pomarancze. Kaczke kroimy w plastry i ukladamy na salatce. Posypujemy posiekanymi orzechami. Wszystkie skladniki dressingu dokladnie mieszamy i polewamy nim salatke lub podajemy osobno.




1 komentarz:

  1. ojoj.. myślałam, że to buraczki a to mięcho xD rządzę!

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly