sobota, 11 maja 2013

Sernik na zimno z owocami





Skladniki:

200ml smietany kremowki

300g serka typu philadelphia

50g masla

170g herbatnikow

4 lyzeczki zelatyny lub agar agar

100ml mleka

100g cukru pudru

owoce (u mnie winogrona, kiwi i truskawki)

kilka listkow miety


Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub walkujemy, tak zeby byly drobno pokruszone. Mieszamy z rozpuszczonym maslem, zeby powstala zbita masa. Taka masa wykladamy spod tortownicy (mozna ja wczesniej wylozyc papierem do pieczenia lub posmarowac maslem). Wkladamy do lodowki na czas robienia masy serowej.

Zimna smietanke wlewamy do glebokiej miski. Dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na puszysta i sztywna piane. Dodajemy ser i mieszamy mikserem. Podgrzewamy w rondelku mleko i rozpuszczamy w nim dokladnie zelatyne. Odstawiamy do przestygnicia, a nastepnie wlewamy do masy serowej i dokladnie mieszamy. Wlewamy na herbatnikowy spod.

Wierzch ciasta ozdabiamy wedlug uznania owocami. Ja posypalam rowniez pokruszonym herbatnikiem i dodalam kilka listkow miety. Wkladamy do lodowki na przynajmniej kilka godzin lub na cala noc (u mnie dalo sie juz jesc po 3 godzinach, ale byl bardzo delikatny; bedzie sie lepiej kroil po uplywie mniej wiecej 6-7 godzin).

6 komentarzy:

  1. mmmm.. wpraszam się na kawałek i to bez zbędnych zaproszeń!
    Wielbię takie małe cudeńka na talerzyku..;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Masakra!!! Torturujesz tymi zdjeciami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały sernik. Doskonale udekorowany!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny! W moim rodzinnym domu to najpopularniejsze ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniami, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly