poniedziałek, 27 maja 2013

Szparagi owinięte chorizo,zapiekane z jajkiem





Skladniki:*

10 zielonych szparagow

10 plastrow suszonej kielbasy chorizo

2 jajka, najlepiej duze

sol morska

swiezo zmielony pieprz

odrobina oleju z pestek winogron

dodatki: rukola, swieze pieczywo

*na dwie porcje


Szparagi myjemy i obieramy, zostawiajac glowki.Odcinamy twarde koncowki. Kroimy na dwie czesci ( wielkosc zalezy od naczynek, w ktorych zdecydujemy sie je zapiec; jesli uzywamy duzego naczynia nie musimy ich kroic, a jesli standardowych kokilek trzeba przekroic je na 2 czesci, te z glowka  zostawiajac troche wieksza). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmazamy przez okolo 1,5 minuty. Nastepnie wykladamy szparagi na recznik papierowy, mniejsze czesci wkladamy od razu do kokilek, a wieksze zawijamy pojedynczo w chorizo. Zawiniete szparagi rowniez wkladamy do kokilek. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do kokilek wbijamy po jednym jajku i zapiekamy przez okolo 5 minut. Posypujemy odrobina soli i pieprzu. Jesli chcemy mozemy dodac rowniez rukole lub posypac szczypiorkiem.







4 komentarze:

  1. u mnie nie ma gdzie kupić szparag.. cały targ schodziłam i nic! :(
    Ale pysznie wygląda.. ahh:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda po protu rewelacyjnie. Przepiękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno się skuszę :D Jutro biegnę po szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam ;d ja w najbliższym czasie planuję risotto z krewetkami i szparagami :)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly