niedziela, 6 października 2013
Flambirowane eskalopki z jelenia w sosie z porto i kakao // Escalopes de cerf flambées à la sauce de porto et cacao
Od czasu kiedy po raz pierwszy sprobowalam dziczyzny czekam na nia z utesknieniem kazdej jesieni. Na czesc tego delikatnego,a zarazem wyrazistego w smaku i rozplywajacego sie w ustach miesa moznaby pisac wiersze, bo jest naprawde zachwycajace. W tym roku przygotowywalam jelenia po raz pierwszy i chociaz bylo to gotowanie calkowicie intuicyjne, musze przyznac, ze wyszlo naprawde przepysznie.
Skladniki:
2 eskalopki z jelenia (ok. 100g kazdy)
galazka tymianku
2 zabki czosnku
20g masla
1 lisc laurowy
200ml porto
lyzeczka gorzkiego, naturalnego kakao
swiezo zmielony sol i pieprz
Escalopki oproszamy z obu stron sola i pieprzem i jesli byly wczesniej w lodowce to zostawiamy je na okolo godzine, zeby osiagnely temperature pokojowa.
Na patelni rozpuszczamy maslo i wrzucamy na nia tymianek, rozgnieciony czosnek i lisc laurowy. Smazymy przez pare sekund, a nastepnie wkladamy na patelnie mieso. Smazymy przez minute z kazdej strony (ja chcialam uzyskac stopien wysmazenia miedzy krwistym, a polkrwistym. Jesli wolicie odrobine bardziej wysmazone mozna smazyc dluzej, ale dla zachowania walorow smakowych lepiej nie przekraczac 3 minut smazenia z kazdej strony). Nastepnie wlewamy na patelnie 100ml porto i natychmiast podpalamy. Kiedy ogien zniknie mieso przekladamy na talerz, przykrywamy szczelnie folia aluminiowa i zostawiamy na okolo 5 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Na te sama patelnie wlewamy kolejne 100ml porto oraz wsypujemy lyzeczke kakao. Mieszajac, redukujemy sos przez okolo minute, a nastepnie polewamy nim mieso.
***************************** version française***************************************
Ingrédients:
2 escalopes de cerf ( environ 100 g chacun)
1 brindille de thym
2 gousses d'ail
20g de beurre
1 feuille de laurier
200ml de porto
1 cuillère à café de cacao
sel et poivre
Saupoudrez les escalopes de cerf des deux côtés avec du sel et du poivre.
Si la viande était au frigo, laissez-la pendant environ une heure pour atteindre la température ambiante .
Faites fondre le beurre dans une poêle et mettez du thym , l'ail écrasé et le laurier. Poêlez-les pendant quelques secondes , puis mettez la viande dans la poêle. Faites revenir pendant une minute de chaque côté. Versez 100ml de porto sur la viande et puis faire flamber. Quand le feu disparaît retirez la viande et posez sur une assiette , couvrez hermétiquement avec une feuille d' aluminium et laissez reposer pendant environ 5 minutes.
Pendant ce temps , préparez la sauce . Dans la même poêle, versez encore 100ml de porto et une cuillère à café de cacao. En mélangant, redussiez la sauce pendant environ une minute , puis versez sur la viande.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ulalal.. ja jeszcze nie jadłam, ale jakoś mnie nie kusi :)
OdpowiedzUsuńChodź nie powiem-przyrządzona super!
uwierz, masz czego zalowac :P
Usuń