wtorek, 1 października 2013

Sola/Sole meunière


Sole meunière, czyli doslownie sola po mlynarsku, to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, ktora udowadnia, ze tajemnica smaku jest prostota. Przy okazji potwierdza teze, ze kuchnia francuska to maslo, maslo i jeszcze raz maslo.

Nazwa pochodzi od delikatnego obtaczania ryby w mące przed smazeniem i mimo, ze jest tak prosta w przygotowaniu uwazana jest za jedna z najbardziej szlachetnych ryb; doceniana byla szczegolnie przez francuskiego krola, Ludwika XIV. Jest niesamowicie delikatna, dlatego nie potrzebuje wielu dodatkow, zeby zachwycic najbardziej wybredne podniebienia.



/skladniki na 1 porcje, przepis oryginalny: tu/

2-3 filety z soli

szczypta soli morskiej

szczypta swiezo zmielonego pieprzu

50g mąki pszennej

20g masla

1 cytryna



Filety oproszamy z obu stron sola i pieprzem, a nastepnie obtaczamy w mace. Na patelni rozpuszczamy maslo. Strzepujemy z filetow nadmiar mąki i kladziemy na goracej patelni. Smazymy z obu stron przez 1,5 minuty.

Posypujemy posiekana pietruszka i skrapiamy sokiem z cytryny wedlug uznania.

Najlepiej podawac z bialym winem wytrawnym i z pieczonymi ziemniakami.



3 komentarze:

  1. Och, to coś dla mnie :D Nie mam doświadczenia w przyrządzaniu ryb a ta sola wygląda bosko!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie :)
    Moja mama bierze robi podobnie, ale z sosem pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm to było przepyszne! gorąco polecam, właśnie jestem po obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly