wtorek, 22 kwietnia 2014

Omlet ze szparagami, szynką serrano i parmezanem

Dziś ma dla Was bardzo prostą i przepyszną propozycję śniadaniową, więc po świętach nie macie jeszcze dość jajek, spróbujcie koniecznie.


Składniki:

2 duże jajka

łyżeczka siemienia lnianego

5 zielonych szparagów

2 plastry szynki serrano

kilka płatków parmezanu

szczypta soli

szczypta pieprzu

odrobina oleju lub oliwy z oliwek



Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i podsmażamy na suchej, najlepiej grillowej patelni przez około 8 minut, tak żeby były dość miękkie, ale nadal jędrne. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy do przestygnięcia.

Białka ubijamy razem z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka ubijamy oddzielnie, dodajemy do białek, wsypujemy siemię lniane i delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnie i smarujemy odrobiną oleju lub oliwy. Wlewamy jajka, rozprowadzając je dokładnie po całej patelni. Gdy jajka zaczynają się ścinać na jednej połowie omletu kładziemy szynkę, następnie szparagi oraz parmezan. Przykrywamy je jedną połówką omleta za pomocą drewnianej łopatki i trzymamy jeszcze chwilę na patelni. Gdy jajka całkowicie się zetną przekładamy omlet na talerz.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly