środa, 2 kwietnia 2014

Pesto z rzeżuchy i liści rzodkiewki

Jak już wiele razy wspominałam, uwielbiam kulinarny recycling, zwłaszcza jeśli skutkuje on daniem nie tylko smacznym, ale i zdrowym. Pesto z rzeżuchy i liści rzodkiewki z dodatkiem ziaren słonecznika ma dość charakterystyczny, ale zaskakująco dobry smak, który świetnie będzie komponował się z makaronem, warzywami czy kanapkami. Ja podałam je na plastrach grillowanej cukinii, w formie przekąski.



Składniki:

50g umytych liści rzodkiewki

garść rzeżuchy

20g ziaren słonecznika

100ml oleju z pestek winogron

30g świeżo startego parmezanu

* oryginalny przepis pochodzi z książki Aleksandy Seghi "Zielona Toskania"



Wszystkie składniki blendujemy na najmniejszych obrotach, żeby ziarenka słonecznika nie były całkowicie zmielone. Możemy dodać do smaku więcej oleju lub sera.

Dajcie znać w komentarzach czy też zdarza Wam się wykorzystywać wyrzucane zazwyczaj części warzyw czy innych produktów, chętnie poznam Wasze pomysły.

Pozdrawiam,

Karolina




1 komentarz:

  1. Serdecznie pozdrawiam, piekne zdjecia i smakowicie podane, slinka leci :D

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly