Jak już wiele razy wspominałam, uwielbiam kulinarny recycling, zwłaszcza jeśli skutkuje on daniem nie tylko smacznym, ale i zdrowym. Pesto z rzeżuchy i liści rzodkiewki z dodatkiem ziaren słonecznika ma dość charakterystyczny, ale zaskakująco dobry smak, który świetnie będzie komponował się z makaronem, warzywami czy kanapkami. Ja podałam je na plastrach grillowanej cukinii, w formie przekąski.
Składniki:
50g umytych liści rzodkiewki
garść rzeżuchy
20g ziaren słonecznika
100ml oleju z pestek winogron
30g świeżo startego parmezanu
* oryginalny przepis pochodzi z książki Aleksandy Seghi "Zielona Toskania"
Wszystkie składniki blendujemy na najmniejszych obrotach, żeby ziarenka słonecznika nie były całkowicie zmielone. Możemy dodać do smaku więcej oleju lub sera.
Dajcie znać w komentarzach czy też zdarza Wam się wykorzystywać wyrzucane zazwyczaj części warzyw czy innych produktów, chętnie poznam Wasze pomysły.
Pozdrawiam,
Karolina
Serdecznie pozdrawiam, piekne zdjecia i smakowicie podane, slinka leci :D
OdpowiedzUsuń