środa, 17 października 2012

Domowe fajitas z kurczakiem, pieczoną papryką i pysznymi sosami






guacamole:

1 dojrzałe awokado

1 świeża papryczka chili

lyzka soku z limonki

1 mała cebula

1 duży ząbek czosnku
Najłatwiejszy sposób na awokado: musimy naciąć z dwóch stron aż do pestki po czym ‘przekręcić’ tak żeby były dwie połówki. Środek najlepiej wyjąć łyżką (jeśli użyjemy tylko jednej połowy lepiej zachować tę z pestką - awokado zachowa wtedy świeżość na dłużej). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, sok z limonki i pokrojoną drobno papryczkę. Odstawić do lodówki aby sos poddał się tajemniczemu procesowi ‘przegryzania się’ :)

sos pomidorowy:

2 duże pomidory lub puszka pomidorów

1 papryczka chilli

1 cebula

zioła prowansalskie

odrobina cukru

sól

pieprz

odrobina wanilii lub cynamonu*

*opcjonalnie. wanilia lub cynamon nadaja ciekawego smaku,ale nie kazdemu ten smak pasuje

Posiekaną drobno cebulę smażymy na kropelce oliwy z oliwek, dodajemy pokrojone drobno chilli, pomidory i dusimy na wolnym ogniu. Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty możemy dodać koncentrat pomidorowy. Dodajemy sól i pieprz. Ja podałam sos na ciepło.


tortille:

3 szklanki mąki pełnoziarnistej

1,5 szklanki ciepłej wody

łyżeczka oliwy z oliwek

Zagniatamy ciasto. Nie może się za bardzo lepić do dłoni, ale musi być elastyczne. Musimy je dobrze wyrobić, żeby później łatwiej się wałkowało. Odstawiamy na jakiś czas, żeby ‘odpoczęło’. Po upływie tego czasu możemy formować placki. Formujemy małą kulkę i wałkujemy obracając ręką, tak żeby wyszedł nam kolisty kształt. Możemy ewentualnie wykroić koło od talerza. Ja jednak lubię takie nieidealne kształty, więc go nie używałam. Mnie starczyło ciasta na 7 placków. Następnie pieczemy je bez tluszczu na rozgrzanej patelni teflonowej. Kiedy pojawią się pecherzyki trzeba przewrócić ciasto na drugą stronę. Żeby tortille były bardziej sprężyste przed podaniem każdą z nich musimy skropić lekko wodą, zawinąć w folię aluminiową i podgrzać chwilę w piekarniku.


Nadzienie:

dwie piersi z kurczaka

1 czerwona papryka

słodka papryka w proszku

kolendra w proszku

zioła prowansalskie

1 cytryna

1 cebula

pieprz

pół papryczki chilli

Paprykę (zwykłą) kroimy na kilka kawałków i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut (aż na skórce pojawią się pęcherzyki). Do kurczaka dodajemy przyprawy wraz z pokrojoną papryczką chili i odrobinę oliwy z oliwek oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny i wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach grillujemy kurczaka na patelni, dodajemy cebulę i upieczoną papryke. Wysiskamy na składniki jeszcze odrobinę soku z cytryny i mieszamy.


Do fajitas możemy podawać osobno dodatkowe składniki. U mnie były to plasterki świeżego ogórka, kapusta pekińska, zielone oliwki i starty ser emmentaler (u Jamiego był to cheddar, ale ja akurat nie miałam go w lodówce). Nadzienie podawać na patelni lub w naczyniu z podgrzewaczem, tak aby każdy mógł sobie nakładać składniki na swoje tortille.

A, i jeszcze mala porada: jeśli po krojeniu chili bardzo nas pieka ręce wystarczy przetrzeć je wacikiem nasączonym alkoholem. Przeczytałam gdzieś, ze alkohol rozpuszcza kapsaicyne, czyli te piekąca substancje. Tutaj mamy kilka ciekawych faktów na temat chili.

Jamie Oliver - przepisy z podróży

11 komentarzy:

  1. Co za pyszności :) Zdecydowanie moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. byly naprawde przepyszne :) dobrze,ze nie zrobilam wiecej tortilli, bo zjadlabym sama chyba z 5 :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! wyglda jak w restauracji :) a te sosy!!! zazdroszcze, bo ja mam na glowie teraz przeprowadzke i zero czasu na gotowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z kolei jestem takim leniem, ze jak mam cos waznego do zrobienia, to odkladam to na pozniej i zajmuje sie czyms przyjemniejszym - w tym wypadku gotowaniem :)

      Usuń
  4. wygląda to pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis, lubię meksykańskie żarcie więc z chęcią wypróbuję u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze sie :) fajnie jest tez podac na przyklad w trzech naczyniach rozne typy miesa, albo same warzywa. chyba nastepnym razem tak zrobie. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. ja uwielbiam to danie! jest pyszne i pikantne

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszam do akcji http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/jamie-oliver-przepisy-z-podrozy , do której ten przepis świetnie pasuje :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly