poniedziałek, 22 października 2012

Kimchi - przepis podstawowy






Składniki:
 
1 duża kapusta pekińska
5 papryczek chili
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 duża cebula
100-150 ml sosu rybnego
odrobina miodu
3 płaskie łyżki soli
2 szklanki wody mineralnej

odrobina imbiru


Wodę wlewamy do dużego garczka i mieszamy z solą. Pokrojoną w spore kawałki kapustę wrzucamy do środka. Wody powinno być trochę więcej niż kapusty. Jeśli kapusta po spróbowaniu nie jest wystarczająco słona dodajemy więcej soli. Następnie przekładamy kapustę do torebki foliowej (najlepiej takiej z zamykaniem), lekko ściskamy, aby puściła odrobinę soku i zostawiamy na całą noc.

Następnego dnia wylewamy wodę z kapusty i przekładamy ją do dużego słoika lub glinianego naczynia. Blenderem miksujemy składniki marynaty: sos rybny, połowę czerwonej papryki, papryczki chili, miód, starty imbir i czosnek. Kroimy w drobne paseczki paprykę i cebule i dodajemy do kapusty. Zalewamy składniki marynatą i zostawiamy w naczyniu na 3-5 dni. Ja zabrałam się za moje kimchi dość późno, więc podałam je wcześniej, ale mimo, że nie do konca ukiszone było naprawdę przepyszne.

Ze względu na ostry smak najlepiej podawać je jako dodatek do łagodnych dań. Koreańczycy często dodają je do sałatki lub do zupy.
Jedzenie uliczne czyli azjatycki fast food

10 komentarzy:

  1. oj jest ostre :)ale nie na tyle ostre, zeby nie dalo sie zjesc. zawsze mozna ilosc papryczek zredukowac :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię ostre, więc z pewnością by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Proszę mi powiedzieć jak długo kapusta powinna moczyć się w wodzie z solą (w tym pierwszym etapie)?

    OdpowiedzUsuń
  4. witam, najlepiej bedzie moczyc kapuste przez minimum dwie godziny, zeby zmiekla i dopiero wtedy przelozyc do torebki. Mam nadzieje, ze moja odpowiedz pomogla i zekimchi wyjdzie smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam ,czy można pominąć ten sos rybny? bo chyba będę miała problem z dostaniem go ,czy zamiast niego można użyć sojowego czy to już nie będzie to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie! szczerze powiedziawszy w wiekszosci przepisow spotykam sie z sosem rybnym. mysle, z latwo bedzie go dostac w sklepach czy stoiskach z azjatycka zywnoscia lub ewentualnie na allegro. Sos sojowy moze popsuc smak, bo w potrawie jest juz i tak bardzo duzo soli, ale jesli zdecyduje sie go Pani dodac, to lepiej wsypac o polowe soli mniej niz normalnie. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Witam ,czy można pominąć ten sos rybny, bo podejrzewam że będę miała problem z dostaniem go ,czy zamiast można użyć sojowego czy to już nie będzie to

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly