Skladniki:
*na tortownice o srednicy 25cm
ciasto:
500g maki orkiszowej
1 jajko
1 plaska lyzeczka sody oczyszczonej
50g masla
3 lyzki mleka
3 lyzki miodu
150g cukru pudru
Mleko, miod i maslo i cukier roztapiamy w rondelku, uwazajac zeby nie zagotowac. Studzimy i dodajemy sode. Dokladnie mieszamy. Do glebokiego naczynia lub na stolnce wsypujemy make, wbijamy na srodek jajko, a nastepnie dodajemy rozpuszczona mieszanke mleka, miodu i masla cukru. Zagniatamy i dzielimy na dwie czesci. Walkujemy na ksztalt kola. Ja wycielam z ciasta dwie czesci pomagajac sobie tortownica. Jedna czesc pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach, a na druga przed upieczeniem wykladamy mase orzechowa.
masa orzechowa:
300g orzechow (u mnie mieszanka ziemnych solonych i wloskich)
100g cukru trzcinowego
3 lyzki miodu
125g masla
Maslo rozpuszczamy wraz z miodem i cukrem na zlotawy kolor. Dodajemy orzechy i gotujemy przez okolo 15-20 minut do skarmelizowania, co jakis czas mieszajac. Wystudzone wykladamy na jedna czesc ciasta i pieczemy przez 15-20 mnut w 180 stopniach.
krem:
200g serka mascarpone
250g smietany kremowki
ziarenka z 1 laski wanilii
4 lyzki cukru pudru
Smietanke ubijamy na sztywna mase razem z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, a nastepnie partiami dodajemy serek mascarpone.
dodatkowo:
200g herbatnikow
150ml gotowego karmelu (lub mleka skondensowanego)
Tortownice smarujemy maslem. Na dnie ukladamy warstwe upieczonego ciasta bez orzechow. Smarujemy polowa kremu mascarpone. Nastepnie ukladamy warstwe herbatnikow. Polewamy karmelem i kladziemy kolejna warstwe herbatnikow. Smarujemy reszta kremu mascarpone i przykrywamy warstwa ciasta z orzechami. Wkladamy do lodowki przynajmniej na pare godzin, ale tak jak pisalam we wstepie najlepszy bedzie po 1-2 dniach.
Śliczne :) Karmel, orzechy, mascarpone, świetne połączenie w sam raz na niedzielę.
OdpowiedzUsuńZjadłabyym całe!_*_
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym sobie takie ciasto
OdpowiedzUsuńApetyczne bardzo... :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Świetne do niedzielnej kawy
OdpowiedzUsuńkusisz kusisz ;) wpadnę na kawałeczek ...
OdpowiedzUsuńwyglada przeapetycznie <3
OdpowiedzUsuńTo musi być dobre. Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńjest naprawde pyszne. trudno sie powstrzymac przed ukrojeniem kolejnego kawalka ;)
Usuńwszystko to co lubię oprócz kalorii ;D
OdpowiedzUsuńAle tam, dla takiego ciacha warto! ;D
Wygląda rewelacyjnie! Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń