środa, 27 marca 2013

Grillowane małże świętego Jakuba z sosem miodowo-limonkowym





Skladniki dla 2 osob:

6-10 malzy swietego Jakuba

1 limonka

lyzka miodu

pol lyzeczki cukru trzcinowego

3 lyzki bialego wina wytrawnego

szczypta pieprzu cayenne

1 suszony lisc limonki kaffir

sol

pieprz

lyzeczka masla

oliwa z oliwek

dodatkowo: cukinia, salata


Najlepiej zaczac od przygotowania sosu, gdyz malze robi sie bardzo szybko, a smazone zbyt dlugo moga zrobic sie gumowate.

W malym rondelku rozpuscic maslo. Z limonki zetrzec skorke i dodac do masla. Nastepnie wycisnac z niej sok prosto do rondelka. Dodac cukier, miod  i wino i gotowac na duzym ogniu, zeby sos zaczal robic sie gesty. Pod koniec dodac pokruszony lisc limonki kaffir i pieprz cayenne. Wymieszac i wylaczyc palnik.

Na patelni grillowej rozgrzac odrobine oliwy z oliwek. Malze osuszyc i oproszyc sola i swiezo zmielonym pieprzem. Smazyc z kazdej strony przez minute ( jesli malze sa wieksze mozna smazyc przez 2 minuty. Musza byc mleczno biale i lekko miekkie).

Cukinie pokric w bardzo cienkie plasterki i ulozyc na talerzu. Na nich polozyc malze, a dookola ulozyc liscie salaty. Polac sosem, mozna dodatkowo posypac starta skorka z limonki lub cytryny lub oproszyc cytrynowym pieprzem.

3 komentarze:

  1. Kocham malze SwJakuba :) !!!
    Bardzo mi sie podoba Twoja propozycja <3

    OdpowiedzUsuń
  2. ponownie pięknie podane, ale to 100% nie moje smaki;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie świetnie wygląda. Niestety tak trudno kupić dobrej jakości przegrzebki.

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly