piątek, 25 kwietnia 2014
Wiosenna sałatka z kurczakiem, jajkiem, awokado i mozarellą
Składniki:
1 mała pierś kurczaka
dwie garście liści sałaty*
pół dojrzałego awokado
4 cienkie plastry mozzarelli di bufala
1 jajko
1 papryka
kawałek świeżego ogórka
1 plaster pomidora**
szczypta mielonej papryki
szczypta pieprzu cayenne
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
szczypta soli
szczypta imbiru
odrobina rzeżuchy
1 ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
*u mnie mieszanka sałat: batavia, szpinak, sałata czerwona lollo rosso, sałata masłowa
**u mnie odmiana "wołowe serce"
Vinaigrette miodowy:
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu cydrowego
łyżeczka musztardy Dijon
pół łyżeczki miodu wrzosowego
szczypta pieprzu
szczypta soli
Mieszamy wszystkie składniki sosu za pomocą trzepaczki i odstawiamy.
Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w przyprawach i odrobinie oliwy z oliwek, a następnie smażymy przez kilka minut i odkładamy do przestygnięcia.
Jajko gotujemy przez 2-2,5 minuty, na wpół miękko.
Na talerzu układamy sałatę, następnie pokrojone w kostkę lub plastry warzywa, kurczaka, plastry awokado i mozzarelli oraz pokrojone na ćwiartki jajko. Posypujemy całość rzeżuchą i polewamy dressingiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
boskoooo :D zjadłabym!
OdpowiedzUsuń