Skladniki:*
330 g maki orkiszowej
2 lyzki cynamonu
1 czubata lyzka proszku do pieczenia
1 lyzeczka stewii w proszku
4 jajka
100 ml oliwy z oliwek
skorka z 1 pomaranczy
skorka z 1 cytryny
3-4 duze marchewki
2 lyzki mleka
100g orzechow pekana lub wloskich + kilka do ozdoby
Frosting:
100g masla**
3 czubate lyzki trzcinowego cukru pudru***
sok z polowy cytryny
150g serka philadelphia light
**uzylam jogurtowego masla Weight Watchers z mniejsza zawartoscia tluszczu
*** dostepny w sklepach ze zdrowa zywnoscia lub np. tu
Jajka ubijamy razem ze skorka cytryny i pomaranczy. Nastepnie dodajemy make, cynamon, proszek do pieczenia, oliwe i stewie. Miksujemy. Marchewki scieramy na tarce o drobnych oczkach, a orzechy siekamy lub blendujemy na male kawalki. Dodajemy do pozostalych skladnikow. Miksujemy i jesli ciasto jest zbyt geste dodajemy mleko. Wlewamy do tortownicy nasmarowanej maslem lub wylozonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 65-70 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
Skladniki na frosting ubijamy na puszysta mase i kiedy ciasto przestygnie smarujemy caly wierzch. Mozemy rowniez ozdobic je kilkoma orzechami. Wkladamy do lodowki na kilka godzin lub cala noc.
Uwielbiam marchewkowe najbardziej ze wszystkich ciast :)
OdpowiedzUsuńBoskie ciasto, uwielbiam! :) Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje Dziewczyny! smakuje bosko :)
OdpowiedzUsuńmmm... kusisz ;p
OdpowiedzUsuńwarto sie skusic, zapewniam ;)
Usuńuwielbiam takie ciasto:) boskie zdjęcia:D
OdpowiedzUsuńJa tej jesieni upiekłam swoje pierwszy marchewkowe ciasto i muszę przyznać, że bardzo je polubiłam. Twoje wygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńta polewa faktycznie wygląda nieziemsko, a jak się trzyma :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam ciasto marchewkowe, jest takie.. pyszne!
to wszystko zasluga masla :) mozna wsadzic do zamrazarki zeby stezalo szybciej :)
Usuńwygląda obłędnie :) chętnie skusiłabym się na kawałek. A propo świetnie wpisuje się do mojej akcji Gotuj sezonowo (durszlak), do której serdecznie cię zapraszam :) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i elegancko :)
OdpowiedzUsuńdziekuje! :)
Usuńoj ja tez uwielbiam marchewkowe, a Twoje Karolina wyglada zachwycajaco i uroczo :)
OdpowiedzUsuńdzieki Ola ! :)
UsuńP.S. Gdzie Twoje przepisy? Czekam i czekam...
Wspaniałe, uwielbiam ciasta marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci smakuje ten marchewkowiec. Super wygląda przyozdobiony orzechami pekan. Zawsze żałuję, że są trudno dostępne i wciąż mało popularne w Polsce (pewnie ze względu na jednak nie najniższą cenę).
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam,
Edith
Dziś cały dzień chodziło za mną "coś słodkiego" zjadłam chyba kilogram różnych słodkości, a wystarczyłby kawałek takiego ciasta:)
OdpowiedzUsuńwystarczylby na pewno :) a poza tym nie trzeba miec wyrzutow sumienia, bo ciasto nie zawiera bialego cukru :)
Usuń