Skladniki:*
2 filety z lososia
2 lyzki syropu klonowego**
lyzeczka sosu ostrygowego
1 duza pomarancza
sol morska
pieprz kolorowy
szczypta imbiru
1 cukinia
czosnek
oliwa z oliwek
pasta sambal oelek***
**mozemy zastapic miodem
***mozna zastapic drobno posiekana papryczka chilli
Z pomaranczy scieramy skorke i obtaczamy w niej lososia. Oproszamy filety sola morska, mielonym imbirem i swiezo zmielonym pieprzem i odstawiamy na jakis czas do lodowki.
Cukinie kroimy w cienkie paski i smarujemy pasta sambal oelek oraz przecisnietym przez praske czosnkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W tym samym czasie mozemy zaczac przygotowywac sos. Do rondelka wyciskamy sok z jednej pomaranczy i ustawiamy na najwiekszy ogien. Dodajemy syrop klonowy i sos ostrygowy i redukujemy. Uwazamy zeby sos sie nie przypalil. Kiedy sos bedzie juz gesty zdejmujemy z kuchenki. Jesli uwazamy, ze sos jest zbyt gesty mozemy dodac wody.
Lososia zapiekamy w piekarniku przez 15 minut, a w miedzyczasie mozemy na grillowej patelni smazyc cukinie. Nastepnie plastry cukinii wykladamy na talerz, kladziemy na nie lososia i polewamy go sosem. Mozemy rowniez posypac calosc sezamem lub pistacjami.
Bajka na talerzu...
OdpowiedzUsuńbardzo dziekuje! :))
UsuńPysznie to wygląda i staram się wyobrazić sobie zapach : nigdy nie jadłam cukinii ale czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńnie jestem niestety fanką łososia, ale za to jak go podałaś pożeram wzorkiem;D
OdpowiedzUsuńPodrzucę przepis mamie-miłośniczka łososia;))
to daj znac czy mamie przypadl do gustu :)
UsuńŚwietny przepis :) I zdjęcia bardzo mi się podobają wyglądają na super-profesjonalne gratulacje :)
OdpowiedzUsuńzdjeciom co prawda do profesjonalnych jeszcze wieeele brakuje,ale jest mi niezmiernie milo i ciesze sie,ze przepis sie podoba:)
UsuńŚwietne zestawianie. Łososia lubię, na pewno z przepisu skorzystam :)
OdpowiedzUsuń