Składniki: *
125g masla**
150g cukru pudru + trochę do posypania
3 duze jajka
300g maki orkiszowej
pelna lyzka proszku do pieczenia
40g migdalow + do ozdoby
280g jogurtu naturalnego 0 %
2 lyzki soku z cytryny
szczypta soli
* *u mnie maslo Weight Watchers ze zmniejszona zawartoscia tłuszczu
Maslo ubijamy razem z cukrem pudrem na puszysta masę. Oddzielamy białka od zoltek i w osobnej misce ubijamy białka ze szczypta soli na sztywna piane. Migdaly kroimy na mniejsze kawalki i dodajemy do masla. Następnie dodajemy zoltka, make, proszek do pieczenia, sok z cytryny i jogurt i miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej masłem formy. Możemy ulozyc na wierzchu migdaly, ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
z tym serduszkiem wygląda uroczo :)
OdpowiedzUsuńmnie pieczenie zazwyczaj odpręża i też poprawia humor, choć bardziej poprawia humor już samo próbowanie ;)
to prawda, jedzenie potrafi poprawic humor jak malo co :)
Usuńświetne ciacho, bardzo fajnie, że jest na mące orkiszowej, no i moje ulubione migdały :)
OdpowiedzUsuńdziekuje :)
UsuńCiekawe ciacho :)
OdpowiedzUsuńspodobało mi się to ciacho - zrobię na weekend ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
Daj znac jak wyszlo :) Oczywiscie mozna tez uzyc maki pszennej :)
UsuńPozdrawiam cieplutko :)
Mnie także przypadło to ciasto do gustu, zwłaszcza te duże kawałki migdałów:)
OdpowiedzUsuńbardzo sie ciesze :)
UsuńBardzo fajnie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńdziekuje :) i do tego jest szybkie w wykonaniu :)
Usuńlubię ciasta z dodatkiem migdałów !
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie upiekę.
ciesze sie, ze Ci sie podoba :) daj koniecznie znac jak wyszlo :) powiem tylko, ze na drugi dzien jest duzo smaczniejsze, zostal nam tylko kawalek :)
UsuńAż trudno uwierzyć że można to ciasto zaliczyć do deserów dietetycznych. Fantastycznie, z takimi przepisami mogę przechodzić na dietę :)
OdpowiedzUsuńdietetycznym bym go moze nie nazwala, ale jest na pewno zdrowsze niz ciasto na mace pszennej. zeby bylo jeszcze zdrowsze mozna cukier zastapic na przyklad stevia lub innym zamiennikiem :) A poza tym, jesli takie ciasto zrobimy raz na jakis czas i zjemy dwa kawalki to nic sie nie stanie :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :) I faktycznie - wcale nie widać po nim tej dietetyczności ;)
OdpowiedzUsuń