piątek, 11 stycznia 2013

Greckie ciasto jogurtowe z migdałami





Składniki: *
125g masla**
150g cukru pudru + trochę do posypania
3 duze jajka
300g maki orkiszowej
pelna lyzka proszku do pieczenia
40g migdalow + do ozdoby
280g jogurtu naturalnego 0 %
2 lyzki soku z cytryny
szczypta soli
* na blachę o średnicy 25cm
* *u mnie maslo Weight Watchers ze zmniejszona zawartoscia tłuszczu


Maslo ubijamy razem z cukrem pudrem na puszysta masę. Oddzielamy białka od zoltek i w osobnej misce ubijamy białka ze szczypta soli na sztywna piane. Migdaly kroimy na mniejsze kawalki i dodajemy do masla. Następnie dodajemy zoltka, make, proszek do pieczenia, sok z cytryny i jogurt i miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej masłem formy. Możemy ulozyc na wierzchu migdaly, ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

17 komentarzy:

  1. z tym serduszkiem wygląda uroczo :)
    mnie pieczenie zazwyczaj odpręża i też poprawia humor, choć bardziej poprawia humor już samo próbowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, jedzenie potrafi poprawic humor jak malo co :)

      Usuń
  2. świetne ciacho, bardzo fajnie, że jest na mące orkiszowej, no i moje ulubione migdały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. spodobało mi się to ciacho - zrobię na weekend ;)
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znac jak wyszlo :) Oczywiscie mozna tez uzyc maki pszennej :)

      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  4. Mnie także przypadło to ciasto do gustu, zwłaszcza te duże kawałki migdałów:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię ciasta z dodatkiem migdałów !

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ciasto!
    Zdecydowanie upiekę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze sie, ze Ci sie podoba :) daj koniecznie znac jak wyszlo :) powiem tylko, ze na drugi dzien jest duzo smaczniejsze, zostal nam tylko kawalek :)

      Usuń
  8. Aż trudno uwierzyć że można to ciasto zaliczyć do deserów dietetycznych. Fantastycznie, z takimi przepisami mogę przechodzić na dietę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dietetycznym bym go moze nie nazwala, ale jest na pewno zdrowsze niz ciasto na mace pszennej. zeby bylo jeszcze zdrowsze mozna cukier zastapic na przyklad stevia lub innym zamiennikiem :) A poza tym, jesli takie ciasto zrobimy raz na jakis czas i zjemy dwa kawalki to nic sie nie stanie :)

      Usuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie :) I faktycznie - wcale nie widać po nim tej dietetyczności ;)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly