Skladniki:
2 jajka
odrobina swiezego szpinaku lub salaty
20g zmielonych migdalow*
100ml oleju
kilka kostek lodu
sol
pieprz
odrobina octu
*lub bulki tartej
W rondelku musimy zagotowac wode z dodatkiem soli i octu. Do miski nalewamy bardzo zimnej wody i wrzucamy do srodka kostki lodu.
Kiedy woda zaczyna bulgotac wkladamy do srodka delikatnie jajko i gotujemy przez 5 minut.
W miedzyczasie do jednego naczynia wsypujemy migdaly, a w drugim roztrzepujemy drugie jajko, ktore posluzy nam do obtoczenia jajka na miekko.
Po pieciu minutach bardzo delikatnie wyjmujemy nasze jajko i natychmiast przekladamy do wody z kostkami lodu. W tym czasie mozemy zaczac rozgrzewac olej w dosc glebokim naczyniu.
Jajko bardzo delikatnie obieramy, tak zeby go nie naruszyc. Kiedy uda nam sie juz obrac jajko obtaczamy je najpierw w jajku, a nastepnie w migdalach. Zanurzamy lekko w rozgrzanym oleju na pare sekund, pomagajac sobie lyzka. Wyjmujemy na recznik kuchenny, aby odsaczyc nadmiar tluszczu. Podajemy na swiezym szpinaku lub salacie z dodatkiem chleba czy bagietki, oproszone sola i pieprzem. Swietnie bedzie smakowalo rowniez z bekonem, pomidorem czy pieczarkami.
o rany! nie źle to wygląda! Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńomniommniom :) ale bym zjadła takie pyszności. A gdyby do tej panierki z migdałów dodać jeszcze sezam? Oh, chyba muszę zapisać kolejny przepis na mojej liście przepisów do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńmysle, ze byloby to bardzo dobre polaczenie:) mozliwosci jest tutaj baaaardzo wiele :)
UsuńŚwietny pomysł, a jajeczko prezentuje się cudownie :)
OdpowiedzUsuńciesze sie, ze sie podoba. warto sprobowac :)
UsuńO ja..;D genialne! Podalabym rodzince:)
OdpowiedzUsuńAle u mnie na miękko to 3min, a 5 na twardo.. Jak to tak?;D
W ogole obtocze w laskowych bo akurat mam zmielone;)
A tłuszczu to duzo? Zeby pływał, czy jak kotleta obracam?
Przepraszam za dziwne pytania, ale tego nie ogarnelam..;)
5 minut,ale wkladamy dopiero jak woda bedzie bulgotac:) mysle,ze po 3 minutach bialko bedzie zbyt miekkie i moze sie rozwalic. A tluszczu potrzeba tyle,zeby jajko bylo calkiem zanurzone,najwygodniej bedzie to zrobic w rondelku:)mam nadzieje,ze uda Ci sie bez problemu.daj znac:)
UsuńŚlicznie podane. Będę musiała zafundować sobie takie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńBaaaaaaaaardzo apetycznie to wyglada :)
OdpowiedzUsuńmusze zrobic sobie takie sliczne i pyszne sniadanko :) !!!
fajny myk
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Muszę spróbować :) uwilebiam jajko na miękko a ta wersja jest bardzo ciekawa!
OdpowiedzUsuń